W ręce mieszkańców został oddany wyjątkowy przewodnik po zabrzańskich restauracjach. W tym szczególnym momencie pandemii jego celem jest spełnienie dwóch ważnych zadań – wsparcie zabrzańskich restauratorów w niełatwym dla nich czasie, a także promocja miasta Zabrze.
Do projektu zgłosiło się 33 zabrzańskich restauratorów. Przewodnik zawiera fotografie prezentowanych lokali, opis kuchni wraz z kulinarnymi bestsellerami, dane teleadresowe, mapkę oraz co wyróżnia każdego z restauratorów. Jest to pierwszy tego typu przewodnik kulinarny na Śląsku powstały z myślą o wsparciu branży, jak również stanowiący doskonałe źródło informacji dla mieszkańców i turystów.
Warto zauważyć, jak bogata jest dzisiaj oferta lokalnych restauratorów. Na ulicach naszego miasta swoją klasę prezentują zabrzańskie lokale gastronomiczne z różnorodną kuchnią – od tradycyjnej kuchni śląskiej i kuchni polskiej, przez japońskie sushi, aż po finezyjne połączenia kuchni międzykontynentalnej. Jest to dobitne potwierdzenie jednej z głównych cech Zabrza – przeplatania się tradycji z nowoczesnością.
Przewodnik dostępny jest TUTAJ.