Wiadomości z Zabrza

Listeria w żółtym serze! Kupiłeś go? Wyrzuć natychmiast!

  • Dodano: 2019-08-17 17:30, aktualizacja: 2019-08-18 12:14

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w partii sera żółtego polskiego producenta. Spożycie może prowadzić do choroby zakaźnej - listeriozy!

Władze Kanady, gdzie trafiła skażona partia żółtego sera produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI niezwłocznie poinformowała Główny Inspektorat Sanitarny w Polsce o zanieczyszczeniu bakterią Listeria monocytogenes. Ostrzeżenie wydane przez GIS w piątek dotyczy jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach. 

Jak informuje sanepid, spożycie zanieczyszczonej żywności może wywołać chorobę zwaną listeriozą, szczególnie groźnej dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE
Numer partii: 290351
Data minimalnej trwałości: 06.09.2019

Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ustalono, że ww. partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu skażony produkt. Ser żółty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony.

Czym jest listerioza?

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia? Na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia, a u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Komentarze (1)    dodaj »

  • KonsumentZeZabrza

    NIE WYRZUCAJ TYLKO ODDAJ PRODUKT DO SKLEPU I ZAŻĄDAJ ODSZKODOWANIA ZA ZAGROŻENIE ZDROWIA !!!Dlaczego klient w Polsce jest ma ciągle być oszukiwany?!

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zabrze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również