Wiadomości z Zabrza

Dlaczego patelnia elektryczna jest niezbędnym sprzętem gastronomicznym?

  • Dodano: 2019-09-04 07:15, aktualizacja: 2019-09-04 07:16

Patelnie elektryczne to sprzęt wykorzystywane głównie w gastronomii. Z wyglądu tylko w niewielkim stopniu przypominają klasyczne patelnie przeznaczone do użytku z płytami indukcyjnymi lub gazowymi. W praktyce patelnia elektryczna ma konstrukcję zbliżoną do grilla i działa na podobnej zasadzie. Pozwala realizować wiele kulinarnych fantazji, dlatego jest niezastąpionym elementem wyposażenia restauracji.

Ze względu na rozmaite metody obróbki stosowane w gastronomii oraz konieczność szybkiego i sprawnego serwowania wielu dań jednocześnie, niezbędne okazują się patelnie elektryczne. To wolnostojący sprzęt kuchenny, który przeznaczony jest do smażenia i duszenia potraw. Duża patelnia gastronomiczna sprawdzi się szczególnie w lokalach, które prawdziwe oblężenie przeżywają w sezonie wakacyjnym (np. w smażalniach czy barach typu fast food).

Charakterystyka patelni elektrycznych gastronomicznych

Patelnia elektryczna gastronomiczna może być wykorzystywana do smażenia potraw lub ich duszenia. Taki sposób obróbki termicznej wymaga odpowiedniej powierzchni oraz mocy, którą łatwo możesz kontrolować z pomocą przełącznika i pokrywy. W ten sposób uzyskujesz mięso, warzywa lub inne potrawy przyrządzone dokładnie tak, jak planowałeś. Odpowiednio zarumienione, chrupiące i pachnące mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do reszty zamówienia.

Wykonane ze stali nierdzewnej patelnie elektryczne gastronomiczne są odporne na działanie wysokich temperatur i tłuszczu. Nie korodują. Łatwo utrzymać je w czystości. W zależności od modelu pozwalają na dużą swobodę w zakresie regulowania temperatur od 50 do nawet 300°C. Oznacza to, że szef kuchni korzystający z patelni przemysłowej może w tym samym czasie przyrządzić kilka zamówień, bez ryzyka niedoróbek. Produkty tego typu można kupić przez internet - bogaty ich wybór ma sklep Technica.

W jaki sposób zbudowana jest patelnia elektryczna? Bardziej od tradycyjnej patelni przypomina grilla, lecz różni się sposobem obróbki termicznej:

  • ma element grzejny, który podgrzewa wannę smażalniczą i umieszczone w niej potrawy,

  • wanna smażalnicza wyposażona jest w lej zlewowy, który odprowadza wydzielający się tłuszcz,

  • ma pokrywę, która nie tylko pozwala kontrolować temperaturę i dopływ powietrza, ale też zatrzymuje parę wodną, która po skropleniu trafia do wanny.

Jaką patelnię przemysłową wybrać?

Podobnie jak w przypadku mebli czy pozostałego wyposażenia lokalu gastronomicznego, również przy zakupie patelni przemysłowej warto zaufać znanym markom. W naszej opinii na szczególną rekomendację zasługuje:

  • patelnia elektryczna Kromet — ta marka od pół wieku zajmuje się zaopatrywaniem gastronomii w zaawansowane urządzenia. Patelnia elektryczna Kromet cechuje się wysoką jakością wykonania oraz stylowym designem. Zaprojektowane w taki sposób, aby sprostać wymogom miejsca zajmującego się zbiorowym żywieniem gości. Wolnostojące, z opcją regulacji nóg i poziomowania patelnie elektryczne Kromet to czołowy wybór wielu restauratorów,

  • patelnia elektryczna Stalgast —tej marki nie trzeba nikomu przedstawiać. Restauratorzy w Polsce od lat ufają producentowi, dlatego wielu z nich wybiera patelnie elektryczne Stalgast do swojej kuchni. Idealne do smażenia i duszenia są wygodne w obsłudze. Mają dużą powierzchnię oraz sztywny stelaż zapewniający wysoką stabilizację. Patelnie elektryczne Stalgast znacząco podnoszą efektywność i bezpieczeństwo pracy w gastronomii. 

Patelnia przemysłowa zasilana energią elektryczną pozwala zdecydowanie skrócić czas przygotowywania dań. To z kolei zwiększy wydajność pracy i sprawność obsługi. Z patelni przemysłowej zadowoleni będą nie tylko szefowie kuchni, ale również goście restauracji.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zabrze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.