Wiadomości z Zabrza

Który chleb będzie najzdrowszy na kolację?

  • Dodano: 2022-06-02 10:15

Wokół chleba narosło w ostatnim czasie wiele mitów. Oczywiście chleb chlebowi nierówny i lepiej jest wybierać wartościowe pieczywo, które nie tylko nas nasyci, ale jeszcze dostarczy cennych składników. Niemniej jednak podstawowy problem polega na tym, czy w ogóle jeść chleb na kolację? Jak się okazuje, tyjemy nie tyle od konkretnego produktu, ile od nadwyżki energetycznej. Innymi słowy, jeśli przyjmiemy więcej kalorii, niż potrzebuje nasz organizm – tyjemy. Poza tym najnowsze badania pokazują, że znajdujące się w chlebie węglowodany mogą wpłynąć na lepszą regenerację organizmu, w czasie, gdy po prostu śpimy. Zatem jaki rodzaj chleba wybrać na kolację, by stała się ona pełnowartościowym posiłkiem?

Chleb biały pszenny, żytni razowy czy pieczywo bez glutenu?

Według statystyk spożycie chleba w naszym kraju z roku na rok maleje. Mają na to wpływ bez wątpienia różnego rodzaju mity, które narosły wokół pieczywa. Czy rzeczywiście jest więc ono takie złe? Dziś mamy większy wybór pieczywa. Coraz mniej jest za to bochenków, które zachowują świeżość przez tydzień. Chleb z supermarketu zazwyczaj psuje się już po kilku dniach od zakupu. Nie oznacza to jednak, że nie możemy kupić czegoś wartościowego. Dobrej jakości pieczywo zazwyczaj wytwarzane jest przez niewielkie firmy rzemieślnicze, których z kolei nie brakuje w naszym kraju. Wystarczy tylko dobrze się rozejrzeć...

Czym różni się chleb pszenny od żytniego?

Biały chleb to codzienność większości z nas. Jemy go chętnie zarówno na śniadanie, w ciągu dnia w szkole czy pracy, jak i na kolację. Jest tani, łatwo dostępny i wytwarzany z mąki pszennej. Ta z kolei jest bogatym źródłem węglowodanów prostych, bardzo łatwo przyswajalnych przez nasz organizm. Po zjedzeniu kromki chleba pszennego cukry proste zostają przekształcone w glukozę a każda kolejna, zjedzona kromka podnosi stężenie insuliny. Tym samym możemy zjeść cały bochenek chleba pszennego, a nadal będziemy głodni. Z kolei chleb żytni z mąki razowej to źródło węglowodanów złożonych, które doskonale sycą, a sama mąka z kolei dostarcza wielu cennych składników takich jak np. magnez, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B. Najlepsze, co możemy sobie zaserwować do zjedzenia przed snem, jest zdrowa kolacja przepis jest prosty – podstawą jest dobrej jakości pieczywo. Oprócz chleba żytniego i pszennego do wyboru mamy jeszcze pieczywo bezglutenowe...

Dla kogo pieczywo bezglutenowe?

Coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie ze swojego menu produktów zbożowych w tym chleba. O ile ma to uzasadnienie u osób borykających się z jakąś chorobą lub będących na diecie redukcyjnej, o tyle u ludzi zdrowych nie jest to najlepszy krok, gdyż to właśnie blisko 60% dziennego zapotrzebowania na energię powinno pochodzić z węglowodanów. Najszybciej dostarczy ich chleb. Nie ulegajmy więc chwilowej modzie i nie rezygnujmy z jedzenia chleba, jeżeli nie ma ku temu dobrych podstaw. Najlepsze pieczywo to te, które ma jak najprostszy skład i takie też powinniśmy wybierać, jeśli zależy nam na w miarę dobrym produkcie. Najlepsze będzie więc ter, które zawiera pełnoziarniste węglowodany. Są one bowiem dużo lepsze dla naszego organizmu niż cukry proste, które sycą tylko na chwilę

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zabrze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.