Nawet 15% Polaków nie je w pracy żadnego posiłku, a z kolei większość z nas zadowala się jedynie kanapkami popijanymi herbatą lub kawą. Jeżeli i ty należysz do tej grupy, czas to zmienić. Poznaj kilka przepisów na szybką i smaczną przekąskę, która świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy.
Polacy nie przykładają większej wagi do tego, co jedzą w pracy. Często ograniczają się wyłącznie do niezdrowych przekąsek, jedynie niektórzy decydują się na zamówienie ciepłego lunchu w pobliskich burgerowniach czy pizzeriach, takich jak Gruby Benek w Zabrzu. Tymczasem wartościowy posiłek nie tylko pozwala zaspokoić głód, lecz także przekłada się m.in. na lepszą koncentrację i większą wydajność w zakresie wykonywanych obowiązków. Choćby z tego powodu warto dzień wcześniej wieczorem albo rano przed pójściem do pracy przygotować szybką przekąskę na lunch.
Tortilla z kurczakiem i warzywami
To posiłek, który jest nie tylko szybki i smaczny, ale przede wszystkim dostarcza cennych składników odżywczych. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut – szczególnie jeśli skorzystasz z gotowych placków ze sklepu.
Składniki:
- 250 g fileta z kurczaka
- 2 placki typu tortilla
- garść mieszanki sałat (np. rukoli, rzymskiej, lodowej, masłowej, roszponki)
- pomidor pokrojony w plastry
- ogórek kiszony pokrojony w plastry
- sos pomidorowy
- sos czosnkowy.
Pokrój mięso w cienkie paski i usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Tortillę podgrzej na suchej patelni i przełóż na talerz. Posmaruj niewielką ilością sosu pomidorowego, a następnie wyłóż sałatę. Połóż kawałki kurczaka i warzywa. Całość polej sosem czosnkowym i zwiń jak naleśnik.
Wskazówka: Zamiast smażonego kurczaka możesz wykorzystać np. tuńczyka z puszki.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
To pożywna i wartościowa sałatka ze składników, które zazwyczaj mamy w domu lub pobliskim sklepie.
Składniki:
- 80 g makaronu pełnoziarnistego (przed ugotowaniem)
- 100 g tuńczyka z puszki
- małe opakowanie pomidorków koktajlowych
- sałata
- opakowanie mini mozzarelli
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1/4 szklanki czarnych oliwek odsączonych z zalewy
- cytryna (1 łyżka)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano
- oliwa
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie przygotuj sos: wyciśnij sok z cytryny (1 łyżkę), dodaj szczyptę soli i energicznie wymieszaj, aż sól się rozpuści. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i stopniowo dolewaj oliwę. Mieszaj do momentu, w którym uzyskasz jednolitą emulsję. Dopraw do smaku pieprzem, oregano i umieść w wysokim szklanym pojemniku (może być słoik).
W tym samym naczyniu umieść makaron, dodaj kawałki tuńczyka, sałatę, mozzarellę oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Posyp posiekaną papryczką i wyłóż na wierzch połówki oliwek.
Przed podaniem wymieszaj składniki sałatki i wyłóż na talerz.
Niekiedy może zdarzyć się, że zapomnisz przygotować lunch do pracy w domu albo po prostu nie zdążysz. W takiej sytuacji, zamiast sięgać po niezdrowe przekąski, zamów jedzenie z ulubionej pizzerii, np. Gruby Benek w Zabrzu. Jeśli skorzystasz z pośrednictwa portalu internetowego, posiłek zamówisz zaledwie za pomocą kilku kliknięć – bez konieczności wychodzenia z biura. Jedzenie dotrze pod wskazany adres w możliwie najkrótszym czasie.