Wiadomości z Zabrza

Zapomnij o pszenicy. Mąka kokosowa i migdałowa zaskoczą Cię swoimi możliwościami

  • Dodano: 2025-03-04 13:00

Obecnie coraz częściej szukamy alternatyw dla produktów na bazie zbóż, szczególnie pszenicy. Świadomość dotycząca zdrowego żywienia z roku na rok rośnie i chcąc zadbać o swój organizm, wolimy unikać między innymi dużych ilości skrobi, którą zawiera zwykła mąka. Czasem do znalezienia zamienników zmusza nas też sytuacja, na przykład cukrzyca, nietolerancja glutenu, dieta ketogeniczna czy niskowęglowodanowa. Na szczęście wyeliminowanie mąki pszenicznej z jadłospisu nie musi być problemem. Doskonałą alternatywą dla niej będzie mąka kokosowa lub mąka migdałowa, które mogą zaskoczyć możliwościami i wszechstronnością wykorzystania.

Mąka kokosowa i mąka migdałowa - alternatywy dla mąki pszenicznej

Jeszcze do niedawna mąka zwykle kojarzyła się przede wszystkim z pszenicą. Jednak wzrost świadomości i wzmożonej edukacji ludzi względem zdrowego odżywiania i wpływu jedzenia na organizm i samopoczucie sprawił, że konieczne stało się znalezienie jej zamienników. Badania wykazały, że mąka pszenna powinna być znacznie ograniczana lub zupełnie wykluczona z diety. Jej spożywanie może prowadzić do przykrych komplikacji zdrowotnych. Zawiera między innymi amylopektyny A, czyli związki, które bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi, a do tego powoduje przyrost masy ciała i otyłość. Na szczęście rynkiem spożywczym szybko zawładnęły inne, zdrowsze rodzaje mąk, w tym orkiszowa, lniana, ryżowa oraz kokosowa i migdałowa. 

Co warto wiedzieć o mące kokosowej?

Mąka kokosowa dostępna w Promienie Słońca to właściwie produkt uboczny wytwarzania mleka i oleju kokosowego. Charakteryzuje się delikatnym, kokosowym smakiem i przyjemnym aromatem. Ma ponadto wiele cennych właściwości odżywczych i bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.

Dlaczego warto używać mąki kokosowej?

Korzyści ze stosowania mąki kokosowej jest całe mnóstwo. Związki, które zawiera, pozytywnie wpływają na pracę wielu układów, na przykład:

  • białko i błonnik pokarmowy zapewniają uczucie sytości oraz wsparcie trawienia;
  • jest niskowęglowodanowa, a więc polecana osobom z zaburzeniami gospodarki cukrowej; ma też niski indeks glikemiczny;
  • MTC, czyli nasycone średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wpływają na szybsze spalanie tłuszczu, przyspieszają metabolizm, a do tego wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne;
  • nie zawiera glutenu, więc mogą spożywać ją osoby chorujące na celiakię;
  • poprawia profil lipidowy i dba o właściwy poziom cholesterolu we krwi;
  • wspiera układ odpornośiowy, minimalizuje ryzyko zawałów serca i chorób okołosercowych, a także chorób układu krążenia.

Jakie zastosowanie w kuchni ma mąka kokosowa?

Po mąkę kokosową powinny sięgnąć szczególnie osoby cierpiące na cukrzycę, insulinoodporność, celiakię, a także będące na diecie niskowęglowodanowej i odchudzającej. Produkt ten ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, dodając potrawom aromatu i lekko kokosowego smaku. Najlepiej sprawdzi się między innymi do:

  • wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast i pieczywa;
  • przygotowania ciasta do pizzy;
  • zagęszczania sosów i zup;
  • naleśników i pankejków;
  • przygotowania panierki.

Co warto wiedzieć o mące migdałowej?

Mąka migdałowa ze sklepu Promienie Słońca powstaje ze zmielonych, blanszowanych i nieprażonych ziaren migdałowca. Ważne, aby w jej składzie znajdowały się tylko migdały, bez konserwantów i innych związków chemicznych. Uznawana jest ona za najzdrowszą na świecie i ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Można nią swobodnie zastępować zwykłą mąkę pszenną.

Jakie właściwości odżywcze ma mąka migdałowa?

Dobrej jakości mąka migdałowa to bogate źródło:

  • witaminy A, witaminy E i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B9);
  • związków mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, cynk;
  • łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka;
  • błonnika pokarmowego;
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Komu mąka migdałowa jest szczególnie polecana?

Spożywanie mąki migdałowej wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit i usprawnia procesy trawienia. Zawarte w niej białko pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i masy mięśniowej. Pierwiastki wspierają między innymi krzepnięcie krwi, transport tlenu, stan zębów, układ nerwowy, prawidłowe ciśnienie krwi oraz wzmacniają odporność. Szereg pozytywnych właściwości mąki migdałowej sprawia, że jest to produkt szczególnie polecany dla osób na diecie bezglutenowej, wegańskiej i wegetariańskiej, ketogenicznej, odchudzającej i cukrzycowej oraz zmagających się z nadciśnieniem i cholesterolem.

Jakie zastosowanie w kuchni ma mąka migdałowa?

Mąka kokosowa ma bardzo szerokie zastosowanie i z powodzeniem można jej używać jako alternatywa dla zwykłej mąki pszennej. Sprawdzi się do wszelkich wypieków (ciast, biszkoptów, gofrów, chleba, naleśników), do zagęszczenia zup i sosów, a także będzie doskonałym elementem musli czy smoothie.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zabrze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.