Dobre garnki to inwestycja na wiele lat: dobrze wybrane mogą służyć dekady. Oferta garnków jest szeroka, można kupić naczynia aluminiowe, ceramiczne, żeliwne, szklane, emaliowane bądź te wykonane ze stali nierdzewnej. Niektóre rozwiązania są jednak mało praktyczne (np. garnki szklane), inne mogą być szkodliwe (ceramiczne zawierają ołów lub kadm). Największą popularnością cieszą się garnki żeliwne, aluminiowe lub ze stali nierdzewnej. Jakie są wady i zalety takich naczyń?
Garnki ze stali nierdzewnej
Najchętniej wybierane przez klientów garnki ze stali nierdzewnej mają liczne zalety, ale nie są pozbawione wad. Naczynia z takiego tworzywa są odporne na niskie oraz wysokie temperatury, zatem można w nich bez przeszkód gotować, ale też wstawić je do lodówki. Łatwo je utrzymać w czystości, bo resztki jedzenia nie przywierają do ścianek, a mycie jest proste. Można je czyścić detergentami oraz szczotką – są odporne na środki myjące i nie ulegają zarysowaniom. Do tego, są odporne na kwasy z żywności, co znaczy, że nie ulegają korozji przy kontakcie z kwaśnymi potrawami. Garnki ze stali nierdzewnej dobrze przewodzą ciepło, które rozprowadza się równomiernie po ich całej powierzchni.
Jeśli chodzi o wady takich garnków, to trzeba wspomnieć, że wolno się nagrzewają i niektóre stopy stali mogą zawierać związki uczulające. Jeśli zbyt długo przechowuje się w nich żywność, może nabrać metalicznego posmaku. Warto stawiać na dobrej jakości garnki, o odpowiedniej mieszance stali z chromem – aby sprawdzić w jakiej proporcji występują, zwróć uwagę na oznaczenie, przykładowo 18/10 oznacza, że jest 18% chromu i 10% niklu. Garnki ze stali nierdzewnej niskiej jakości mogą ulegać odbarwieniom czy pokrywać się rdzą. Polecamy sprawdzić garnki Philipiak wykonane ze stali szlachetnej o wysokiej jakości. Poczytaj więcej o naczyniach Philipiak i ideologii tej marki na http://www.najwyzszajakosczycia.pl/o-marce-philipiak.
Garnki żeliwne
Zdecydowanie czuć ich wagę w dłoni – solidne garnki żeliwne zrobione są ze stopów żelaza i węgla. Gwarantuje to ich odporność na uszkodzenia mechaniczne. Garnkami żeliwnymi można przysłowiowo "rzucać o podłogę" – prędzej uszkodzi się posadzkę, niż naczynie. Żeliwne garnki są bardzo trwałe, na pewno będą służyć latami. Są te odporne na wysokie temperatury, do tego stopnia, że można je wkładać do piekarnik. Bardzo dobrze rozprowadzają ciepło i akumulują je. Można w nich gotować bez dodatku tłuszczu. Nadają się idealnie do smażenia, pieczenia, duszenia mięsa i warzyw.
Ponieważ żeliwne garnki najczęściej są impregnowane tłuszczami, nie nadają się do gotowania wody do picia. To jedna z ich wad, do innych należy fakt, że potrawy mogą przywierać do dna i ścianek. Może być zatem trudno je domyć. Garnki żeliwne wymagają specjalnej pielęgnacji, jeśli mają długo być użytkowane. Ze względu na użyty stop metali, są bardzo ciężkie. Podobnie jak garnki ze stali nierdzewnej, długo się nagrzewają.
Garnki aluminiowe
Wspominaliśmy, że garnki ze stali nierdzewnej czy żeliwne, dobrze przewodzą ciepło. To prawda, ale nie mogą równać się w tej w kwestii z garnkami aluminiowymi – przewodzą one ciepło dziesięć razy lepiej niż inne naczynia. Ponadto, ciepło równomiernie się rozprowadza po całej powierzchni garnka. Garnki aluminiowe są odporne na korozję, nie straszne im też działanie detergentów ani uszkodzenia mechaniczne. Są lekkie, zwłaszcza w porównaniu z garnkami żeliwnymi. Naczynia aluminiowe nie wchodzą w reakcje chemiczne z pokarmem. Resztki jedzenia nie przywierają do ścianek i dna. Do tego należy dodać, że garnki z tego materiału nie kosztują dużo.
Garnki aluminiowe szybko się nagrzewają, ale równie szybko ciepło tracą. To jedna z największych wad takich naczyń. Jakość garnków aluminiowych zależy od tego, czym są one pokryte. Naczynia obecnie (ze względów zdrowotnych i wpływu na walory smakowe potraw) nie są wykonane w 100% z aluminium, powierzchnia jest z ceramiki, kamienia, tytanu czy teflonu. Powłoka ceramiczna nie ulega łatwo zarysowaniu ani korozji, nie przywierają do niej potrawy. Z powłoką teflonową, można gotować bez tłuszczu, jednak nie wolno mieszać w garnku metalowymi sztućcami, bo można porysować teflon. Powłoka kamienna jest odporna na zarysowania, wytrzymuje wysokie temperatury, ale dość trudno ją domyć. Z kolei powłoka tytanowa, podobnie jak teflon, łatwo ulega zarysowaniu, ale za to można smażyć na niej bez tłuszczu.
Wybór garnków zależy do stylu życia – jeśli dużo gotujesz, postaw na niezawodne żeliwne garnki, jeśli lubisz wygodę, wybierz naczynia aluminiowe, jeśli chcesz połączyć łatwość użytkowania z trwałością, kup garnki ze stali nierdzewnej.