Miejska Biblioteka Publiczna w Zabrzu zaprasza na cykl warsztatów pisania „Sztuka konsumowania zbrodni”, które poprowadzi prof. Adam Regiewicz. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Warsztaty odbędą się w ramach projektu „Kryminalne zagadki Śląska vol.4 ”
Prowadzić je będzie profesor Adam Regiewicz, dyrektor Instytutu Literaturoznawstwa Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie oraz autor powieści kryminalnych.
Ich celem będzie wyjaśnienie roli i znaczenia kulinariów i związanych z tym rytuałów życia codziennego w relacji do konstruowania fabuły kryminału oraz budowania charakter postaci oraz miejsca zbrodni. Warsztaty skupiają się na czytaniu głębokim warstwy przedstawionej, obnażając sfery mityczne i symboliczne w narracjach kryminalnych, skrywane pod obrazem
Z pierwszą częścią Miejska Biblioteka Publiczna wystartowała 12 maja. Tematem przewodnim było „Jedzenie w czasie wolnym – Wielkie żarcie – co je bohater kryminału”. Warsztaty miały na celu przedstawienie sytuacji kulinarnych jako elementu rytualizacyjnego, silnie społecznego, zanurzonego w życie codzienne. Podczas warsztatu zostanie przeprowadzona analiza wybranych kryminałów pod kątem relacji społecznych wyrażanych za pomocą jedzenia.
26 maja – „Semiotyka jedzenia czyli mitologia krwi” – warsztaty te skupiały się na analizie potraw i ich znaczeniu symbolicznym. Podczas zajęć przeprowadzona została analiza semiotyczna w oparciu o koncepcję mitu i wtórnego systemu semiotycznego Rolanda Barthesa. Analiza pozwoliła odczytać ukryte znaczenia, pogłębiające odczytanie kryminału.
9 czerwca – „Przestrzenie kulinarne w kryminałach” – warsztaty mają na celu wskazanie znaczenia przestrzeni kulinarnej i jej wpływu na rozwój fabuły. Bazują one na koncepcji antropologii przestrzeni, która wykazuje zależność miejsca i sposobu komunikacji międzyludzkiej.
23 czerwca – „Ciało jako dyskurs kulinarny” – warsztaty te mają na celu powiązanie cielesności i kulinariów, począwszy od procesów trawienia po proces gnicia. Ciało poddane zbrodni staje się częścią dyskursu kulinarnego: od zwykłego procesu rozkładu po wykorzystywane w kryminałach praktyki kanibalizmu
Wydarzenie organizowane jest w ramach projektu „Kryminalne zagadki Śląska vol.4 ” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury