Wiadomości z Zabrza

"Sztuka konsumowania zbrodni". Bezpłatne warsztaty pisania z Adamem Regiewiczem!

  • Dodano: 2022-06-09 09:00

Miejska Biblioteka Publiczna w Zabrzu zaprasza na cykl warsztatów pisania „Sztuka konsumowania zbrodni”, które poprowadzi prof. Adam Regiewicz. Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Warsztaty odbędą się w ramach projektu „Kryminalne zagadki Śląska vol.4 ”

Prowadzić je będzie profesor Adam Regiewicz, dyrektor Instytutu Literaturoznawstwa Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie oraz autor powieści kryminalnych.

Ich celem będzie wyjaśnienie roli i znaczenia kulinariów i związanych z tym rytuałów życia codziennego w relacji do konstruowania fabuły kryminału oraz budowania charakter postaci oraz miejsca zbrodni. Warsztaty skupiają się na czytaniu głębokim warstwy przedstawionej, obnażając sfery mityczne i symboliczne w narracjach kryminalnych, skrywane pod obrazem

Z pierwszą częścią Miejska Biblioteka Publiczna wystartowała 12 maja. Tematem przewodnim było „Jedzenie w czasie wolnym – Wielkie żarcie – co je bohater kryminału”. Warsztaty miały na celu przedstawienie sytuacji kulinarnych jako elementu rytualizacyjnego, silnie społecznego, zanurzonego w życie codzienne. Podczas warsztatu zostanie przeprowadzona analiza wybranych kryminałów pod kątem relacji społecznych wyrażanych za pomocą jedzenia.

26 maja„Semiotyka jedzenia czyli mitologia krwi” – warsztaty te skupiały się na analizie potraw i ich znaczeniu symbolicznym. Podczas zajęć przeprowadzona została analiza semiotyczna w oparciu o koncepcję mitu i wtórnego systemu semiotycznego Rolanda Barthesa. Analiza pozwoliła odczytać ukryte znaczenia, pogłębiające odczytanie kryminału.

9 czerwca „Przestrzenie kulinarne w kryminałach” – warsztaty mają na celu wskazanie znaczenia przestrzeni kulinarnej i jej wpływu na rozwój fabuły. Bazują one na koncepcji antropologii przestrzeni, która wykazuje zależność miejsca i sposobu komunikacji międzyludzkiej.

23 czerwca „Ciało jako dyskurs kulinarny” – warsztaty te mają na celu powiązanie cielesności i kulinariów, począwszy od procesów trawienia po proces gnicia. Ciało poddane zbrodni staje się częścią dyskursu kulinarnego: od zwykłego procesu rozkładu po wykorzystywane w kryminałach praktyki kanibalizmu

Wydarzenie organizowane jest w ramach projektu „Kryminalne zagadki Śląska vol.4 ” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zabrze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również