Wiadomości z Zabrza

Masz celiakię lub nietolerancję glutenu? Unikaj tej mąki

  • Dodano: 2019-08-06 08:00, aktualizacja: 2019-08-06 15:18

Gluten w mące bezglutenowej? Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofania partii jednej z dostępnych na polskim rynku mąk owsianych. Może być niebezpieczna przez przekroczoną normę tego białka roślinnego.

W próbkach mąki owsianej bezglutenowej, przebadanych kilka dni temu przez Państwową Inspekcję Sanitarną znaleziono gluten na poziomie 32,14 +/- 4,95 mg/kg. 

Zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 „sformułowanie „bezglutenowy” można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu”. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną – informuje GIS.

O którą mąkę chodzi? To mąka owsiana bezglutenowa produkowana Denver Food Sp. z o.o. Sp. K, ul. Pogodna 11, 84-240 Reda, pakowana w opakowania 400 g. Partia, która jest potencjalnie niebezpieczna dla chorych na celiakię i nietolerancję glutenu nosi numer E040619, data minimalnej trwałości – 27/02/2020.

Ustalono, że mąka owsiana o numerze partii E040619 została utworzona z mąki z płatków owsianych bezglutenowej dostarczonej do Denver Food Sp. z o.o. Sp. k. w ilości 400 kg. Z całkowitej ilości 400 kg Denver Food Sp. z o.o. Sp.k. wyprodukowała następujące partie:

- w opakowaniach 400 g – partie o numerach: 300519; 040619; 140619; 250619 oraz w opakowaniach 800g – partie o numerach: 300519; 040619; 070619; 100619; 110619; 250619 (powyższe numery partii są poprzedzone literami „E” lub „AL”)

Prezes zarządu Denver Food Sp. z o.o. Sp.k. zobowiązał się do wycofania z obrotu wszystkich skażonych partii mąki owsianej bezglutenowej.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zabrze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również