Konjac – wegański zamiennik makaronu
Rosnące zainteresowanie zdrową żywnością sprawia, że społeczeństwo polskie coraz świadomiej dokonuje zakupów produktów spożywczych, wybierając wysokiej jakości artykuły, jakie nie tylko są mniej tuczące, ale i pełne cennych wartości odżywczych. Prawdziwym trendem jest obecniezastępowanie pełnych pustych kalorii składników codziennej diety tymi niskotłuszczowymi, bezglutenowymi, często stanowiącymi idealną alternatywę dla wegan oraz wegetarian. Przykładem rewelacyjnego środka zastępczego za klasyczny makaron czy ryż okazuje się konjac noodle. Co to takiegoi gdzie to nabyć? Sprawdź w dalszych częściach naszego tekstu.
Także jako shirataki
Makaron konjac jest powszechnie znanym artykułem spożywczym na terenie kontynentu azjatyckiego, gdzie zajadają się nim wszyscy, którzy dbają z jednej strony o smukłą sylwetkę, a z drugiej o racjonalną dietę bogatą w wartościowe komponenty. W Polsce tego typu rarytasy dopiero zaczynają wkraczać na rynek gastronomiczny i to głównie za sprawą profesjonalnych sklepów internetowych, które specjalizują się w dystrybucji żywności Azji. Przykładem jest chociażby Harmonia Smaków, za pośrednictwem której można zaopatrzyć się nie tylko w omawiany makaron typu konjac noodle, ale również szereg rozmaitości niezbędnych do przyrządzania sushi, owoce w puszkach, gotowe dania, czy wielorakie sosy. Przejdźmy jednak do bliższej charakterystyki omawianego tu rodzaju makaronu. Inaczej znany jako shirataki, doskonale sprawdza się na talerzu jako znakomity dodatek do dań serwowanych tak na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponuje się z owocami morza, ale też wybornie smakuje z sałatkami, potrawami z patelni, czy kiełkami. To produkt ubogi w węglowodany, przez co niskokaloryczny, a także pozbawiony glutenu, a więc rewelacyjnie nadający się do wszelkich diet.
Potężna paleta zalet
Regularne zastępowanie standardowych makaronów proponowanym przez Harmonię Smaków konjac noodle przynosi organizmowi różnorodne korzyści. Po pierwsze, chudniemy, bowiem shirataki gwarantuje uczucie sytości na długo. Po drugie, redukuje się nasza tkanka tłuszczowa, gdyż poprawie ulega tolerancja glukozy oraz wyrównuje się profil lipidowy, co wpływa na szybsze gubienie zbędnych kilogramów i lepszą ogólną przemianę materii. Po trzecie, unormowana zostaje perystaltyka jelit. Nie ma kłopotów z zaparciami, a wypróżnianie jest regularne i zdrowe, zachowując przy tym należyty stan mikroflory jelitowej. Wreszcie – brak alergii pokarmowych wywoływanych przez ten typ produktu makaronowego. W odróżnieniu od znanych w Polsce wersji noodle pełnych glutenu, shirataki jest dobrze przyswajany i nie podrażnia żołądka.
Tagi:


















Dodaj komentarz