Wiadomości z Zabrza

Dodatki spożywcze - zastosowanie

  • Dodano: 2018-04-06 12:45

Niemalże każda żywność zawiera różne dodatki spożywcze. Dzielą się one oczywiście na naturalne i te, które przy większym spożyciu w pewnym stopniu grożą organizmowi. Każde z nich mają określone zadanie i są przeznaczone do określonego rodzaju żywności.

Czym są dodatki spożywcze

Inaczej mówiąc – dodatki do żywności z podstawowej definicji to substancja zmieniająca (po jej dodaniu) właściwości żywności. Dodatki takie ułatwiają technologiczne procesy przemysłowej produkcji żywności (obróbkę wstępną, przetwarzanie, pakowanie, transport, przechowywanie). Może nadawać i utrzymywać pożądane cechy organoleptyczne produktu. Określenie to nie dotyczy substancji spożywanych samodzielnie oraz niebędących składnikami żywności stosowanymi w ogólnym użytku. Termin ten nie obejmuje zanieczyszczeń ani substancji utrzymujących lub poprawiających właściwości odżywcze (dodatek do żywności może je mieć, ale nie musi). Istnieje wiele rodzajów dodatków spożywczych, które w zależności od ich składu pełnią określoną funkcje w jedzeniu.

Dodatki spożywcze w cukiernictwie i piekarnictwie

Każdy z pewnością skusi się na pysznie wyglądającą i smakującą drożdżówkę, czy aromatyczny chleb. Często ta żywność tak wygląda, czy smakuje za sprawą dodatków spożywczych. W wyrobach cukierniczych dużą rolę odgrywają aromaty. Sprawiają one, że żywność cukiernicza bardzo ładnie pachnie, a tym samym kusi nasze zmysły do ich kupna i spróbowania. Dzielą się one przede wszystkim na naturalne oraz syntetyczne. Oczywistą sprawą jest, że te pierwsze powinny znajdować się w każdym wyrobie cukierniczym, jednakże tak nie jest. W tym przypadku nie zawsze możemy dowiedzieć się w piekarni jakie aromaty zawiera dana żywność. W cukiernictwie można również spotkać bazy aromatyzująco- barwiące. Z tego tytuły, że często zapach idzie w parze ze wzrokiem postawiono na właśnie takie bazy, które połączą oba zmysły. Te jednakże należą do tych bardziej szkodliwych, aczkolwiek oczywiście w dużym nadmiarze. Jeśli chodzi o piekarnictwo często można spotkać w chlebach, czy bułkach polepszacze do pieczywa. Nadają one zwiększoną objętość pieczywa, przedłużoną świeżość oraz chrupiącą i dobrze wybarwioną skórkę.

Dodatki spożywcze i inne surowce na OQEMA.pl.

Dodatki spożywcze do mięs

Świeżo pachnąca wędlina, czy kiełbasa to raj dla prawdziwych koneserów mięs. Warto jednak wiedzieć, że nie są one złożone tylko ze świeżego mięsa. Najczęstszym dodatkiem są konserwanty. Sprawiają one, że uniknie się zepsucie, zjełczenia, czy rozmnażania się pleśni. Często słyszy się, że konserwanty są niezdrowe, jednakże prawda jest taka, że bardzo ciężko ich uniknąć, ponieważ oprócz w mięsie znajdują się też w wielu innych produktach. Kolejnym, częstym dodatkiem są azotyny. Są one odpowiedzialne za kolor mięsa. Ta różowa, pysznie wyglądająca barwa stworzyła się właśnie za sprawą azotynów. Przyjemną wiadomością jest również to, że w mięsie występują odżywcze antyoksydanty. Są to głównie witaminy C, E, A oraz karotenoidy. Jak wiadomo witaminy są zdrowa i jak najbardziej wskazane. Warto jednak zawsze sprawdzić od jakiego dystrybutora jest dane mięso i co posiada w swoim składzie.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zabrze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.