Przyjrzyjmy się z bliska głównym rodzajom dodatków spożywczych. Warto dowiedzieć się o nich nieco więcej, aby być świadomym wyborów żywności. W ostatnim czasie stawia się na zdrową żywność, jednakże nie we wszystkich produktach da się ją wprowadzić, aczkolwiek można ją zwiększyć.
Barwniki spożywcze
W podstawowym pojęciu barwniki spożywcze to chemiczne dodatki do żywności nadające lub przywracające barwę produktom spożywczym. Barwniki obejmują naturalne składniki żywności oraz naturalne źródła surowcowe, normalnie same niespożywane jako żywność i nieużywane jako charakterystyczne jej składniki. Barwnikami są również preparaty otrzymane ze środków spożywczych i innych naturalnych źródeł surowcowych, uzyskane w procesie fizycznej lub chemicznej ekstrakcji, w której ekstrahuje się selektywnie pigmenty względem składników odżywczych albo aromatycznych. Można wyróżnić także barwniki w proszku, płynie oraz żelowe. Barwniki spożywcze najczęściej wykorzystywane są w cukiernictwie, przemyśle mleczarskim oraz lodowym. Najlepsze są barwniki naturalne, które pozyskiwane są owoców lub przypraw. Można je uzyskać samodzielnie, dzięki czemu będziemy mieć jeszcze większą pewności o ich naturalności.
Kwasy spożywcze
Są to kwasy organiczne, które dzielą się na: kwasy adypinowe, cytrynowe, mlekowe oraz winowe. Kwasowość jest potrzebna przy wielu produktach. Przy produkcji wina lub galaretek kwasowość to bardzo istotny czynnik w procesie kształtowania się mikroflory. Aby utrwalić owoce i warzywa dodajemy kwasy organiczne (kwas octowego oraz mlekowy). Otrzymujemy w ten sposób marynaty. Z powodu bardzo kwaśnego smaku, wywołanego dodaniem dawki konserwujące, która jest dość duża, w procesach przetwórczych łączy się efekt konserwujący z łagodnym pasteryzowaniem zakwaszonego produktu. W ten sposób powstają ogórki kiszone. Jak widać kwasy spożywcze przyczyniają się pozytywnie do dobrego wytwarzania wielu produktów. Zarówno w owocach i warzywach występują kwasy organiczne, więc już przy tym jednym z podstawowych podziałów żywności mamy potwierdzenie, że kwasy mają dobre cechy. Jednakże zwrócić uwagę na to, że istnieją także kwasy spożywcze, które w nadmiernych ilościach mogą szkodzić.
Guma arabska - szkodzący dodatek cukierniczy
W podstawowym pojęciu guma arabska to twardniejąca na powietrzu guma roślinna, będąca wydzieliną wyciekającą naturalnie w wyniku uszkodzeń lub otrzymywaną przez nacięcie pnia i gałęzi akacji senegalskiej. Najczęściej spotykana jest w wyrobach cukierniczych (zwłaszcza kakaowych i czekoladowych), galaretkach i polewach, gumach do żucia, napojach bezalkoholowych oraz piwach. Pomimo dostępności nie jest tajemnicą, że może przyczyniać się do wystąpienia wysypki, pokrzywki i kataru siennego, może nasilić objawy astmy, wzdęcia. Warto wiedzieć, że znane firmy produkcyjne nie wykorzystują gumy arabskiej, ponieważ zdają sobie sprawę z możliwych jej szkodliwości. Dodatki spożywcze to szeroka gama, która obejmuje naturalne składniki, ale również sztuczne.
Sprawdź zastosowanie lecytyny sojowej, rzepakowej i słonecznikowej. Składniki pochodzenia naturalnego.