Królowa w świecie alkoholi znana na całym świecie dostała takie miano, ponieważ ma różnorodny smak, aromat i wiele innych doskonałych atrybutów. Dzięki różnym rejonom, w których produkuje się szkocką whisky można wybierać pomiędzy najlepszymi.
Regiony produkcji whisky
Pierwszym regionem jest Lowlands – region na południu Szkocji, w którym dzięki łagodnemu klimatowi destylaty dojrzewają tu szybciej. Są na ogół łagodne, o jasnej barwie i kwiatowo-owocowym aromacie. Drugim rejonem w podstawowych informacjach jest Highlands. Jest to największy geograficznie region, a zatem whisky jest różna w zależności od rejonu. Na południu produkuje się stosunkowo lekkie whisky z akcentami torfowego dymu. W zachodniej części whisky zawiera mniej kwiatowych aromatów, a północ jest bardziej różnorodna. Kolejny region to Speyside. Jest określany mianem ‘’serca whisky’’.
Ponad połowa gorzelni w Szkocji znajduje się w tym regionie. Przedostatnim regionem jest Islay. Jest to wyspa na której 25% powierzchni zajmują torfowiska, co wskazuje na mocne nuty torfu w whisky, lecz dodatkiem jest lekki morski zapach. Ostatnim regionem jest Campbeltown, w którym whisky charakteryzuje się przede wszystkim solankowym aromatem. Wszystkie regiony są bardzo ważne, różnią się od siebie jednakże mają wspólną cechę – zamiłowanie do idealnej produkcji whisky.
Single Grain szkocka whisky
Jest to whisky pochodząca z jednej destylarni, wyłączając Single Malt Scotch Whisky i Blended Scotch Whisky. Może być produkowana, poza słodowanym jęczmieniem, z innych słodowanych lub niesłodowanych zbóż. Destylowane są w kolumnach destylacyjnych. Z tego gatunku istnieje wiele edycji limitowanych. Przykładem może być szkocka whisky single grain od niezależnego bottlera Murray McDavid, która jest trunkiem bardzo rzadki, dojrzewającym blisko pół wieku w beczce po amerykańskim bourbonie. Ten bursztynowy nektar został zabutelkowany z naturalną mocą 40,9% i nie zawiera żadnych dodatków kolorystycznych. Ma on maślany zapach wraz z wanilią i suszonymi owocami, a jego smak przypomina bułki cynamonowe i gotowane słodycze i owoce.
Drugim przykładem może być szkocka whisky single grain od niezależnego bottlera Cadenhead's, która whisky pochodzi z destylarni Invergordon i dojrzewała przez 43 lata w beczce po bourbonie. Pachnie suszonymi przyprawami z miodowym sosem toffi i suszonymi morelami. Szkocką whisky analizowano przez wiele lat. Następnie po udoskonaleniu została okrzyknięta najlepszym trunkiem wysokoprocentowym.