Wiadomości z Zabrza

Własny Food Truck

  • Dodano: 2021-10-07 10:00

Obecnie wiele osób myślących o rozpoczęciu przygody w biznesie gastronomicznym zastanawia się nad otworzeniem własnego food trucka lub przyczepy gastronomicznej. Pomimo ostatnich wydarzeń branża gastronomiczna nie upadła - wręcz przeciwnie - jest na dobrej drodze do odbudowania potęgi sprzed lat. Rynek nie znosi próżni i upadek jednych firm staje się szansą dla drugich. Przedstawimy korzyści płynące z prowadzenia gastronomii mobilnej i tego na co należy zwracać uwagę przed rozpoczęciem przygody z food truckami.

Własny Food Truck - perspektywa sukcesu

Spoglądając na ostatnie wydarzenia właściciele food trucków mieli większe szanse na przetrwanie w porównaniu do tradycyjnych restauracji. Dlaczego? Przede wszystkim przez wzgląd na niższe koszty utrzymania i brak konieczności zatrudnienia  kilku a nawet kilkunastu pracowników. Po kilkunastu miesiącach zamknięcia food trucki ponownie wróciły na ulice polskich miast z ogromnym przytupem. Przyczepy są obecne na największych wydarzeniach sportowych, koncertach czy lokalnych imprezach. Ich popularność stale rośnie przyciągając zarówno nowych klientów, jak i właścicieli.

Jak zacząć przygodę z gastronomią mobilną?

To właśnie mniejsze ryzyko jest ogromną przewagą inwestowania w food trucki i przyczepy gastronomiczne. W biznesie kluczowa jest umiejętność oceny ryzyka i jego niwelowania, dlatego opłacalne rozwiązania przyciągają setki inwestorów. Inwestycja w lokal to duże wydatki związane z dostosowaniem wystroju, przygotowaniem kuchni czy wynajmem lub kupnem. W porównaniu do mobilnych rozwiązań, przyczepa gastronomiczna to zdecydowanie mniejsza inwestycja na start - ceny funkcjonalnych i nowoczesnych food trucków oraz przyczep zaczynają się już od kilkudziesięciu tysięcy. 

Korzyści płynące z prowadzenia przyczepy gastronomicznej

Najczęściej omawianą zaletą  food trucków i przyczep gastronomicznych jest ich mobilność. Oczywiście jest to niepodważalny atut, choćby ze względu na łatwość zmiany lokalizacji w związku z nadejściem niskiego sezonu w danym mieście. Jako właściciel jesteś w pełni niezależny i możesz podejmować decyzje samodzielnie - bez konieczności informowania o nich właściciela lokalu czy administracji. Możesz podążać za klientem i jego potrzebami. 

Zakup czy wynajem - co lepsze?

W rozstrzygnięciu tej kwestii pomocne są trzy kwestie - budżet, plan na rozwój firmy i dotychczasowe doświadczenie. Jeśli dopiero stawiasz pierwsze kroki w branży gastronomicznej i nie wiesz, czy za rok nie będziesz chciał się przebranżowić - najlepszą opcją będzie wynajem przyczepy. Z kolei jeśli do tej pory prowadziłeś małą gastronomię lub szukasz sposobu na zwiększenie liczby źródeł utrzymania - zakup food trucka to idealna propozycja! 

Jeżeli jednak nie możesz się zdecydować, warto szukać wsparcia u doświadczonych producentów przyczep. Dla przykładu firma BANNERT oferuje swoim klientom możliwość wynajęcia oraz zakupu przyczep i samochodów gastronomicznych, a także inne opcje finansowania takie jak leasing czy kredytu. W ten sposób dobierzesz rozwiązanie skrojone na miarę Twoich potrzeb. Pamiętaj! Aby rozpocząć biznes z mobilną gastronomią nie trzeba mieć dużych nakładów finansowych - to biznes będący w zasięgu sporej grupy ludzi. 

Czy nadajesz się na właściciela food trucka?


 Jeżeli jesteś kucharzem i chcesz się realizować zarówno w prowadzeniu własnej restauracji, jak i w gotowaniu, to food truck nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Specyfika prowadzenia gastronomii mobilnej skupia się na tym, aby stworzyć zwięzłą i prostą kartę, tak aby przygotować dania szybko i bezproblemowo. Wiele tego typu działalności skupia się na jednym produkcie i kilku jego wariantach - np. hot-dogach, pizzy czy makaronach. Takie podejście spina budżet, ułatwia logistykę i buduje rozpoznawalność marki wokół charakterystycznego produktu.
 
Marzenie o zostaniu właścicielem własnej restauracji jest obecnie o wiele prostsze. Food truck i przyczepy gastronomiczne dają wiele możliwości i nie generują takich kosztów jak tradycyjna forma biznesu gastronomicznego. Jeżeli zdecydujesz się na rozpoczęcie swojej przygody w tym biznesie, sprawdź koniecznie ofertę firm BANNERT będącej liderem wśród producentów przyczep i food trucków.
 

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zabrze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.