Wiadomości z Zabrza

Za nami XVI edycja Festiwalu "Śląskie Smaki"

  • Dodano: 2022-06-21 09:15

Pokazy kulinarne Pascala Brodnickiego i Remigiusza Rączki, emocjonująca Bitwa Smaków, której efektów mogła zakosztować publiczność, program muzyczno-kabaretowy przygotowany przez Krzysztofa Respondka, występ Orkiestry Dętej Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu, zespołu FRELE oraz Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. St. Hadyny to tylko część atrakcji, jakie czekały na uczestników XVI edycji Festiwalu „Śląskie Smaki”. Organizatorzy tego wyjątkowo smakowitego wydarzenia – miasto Zabrze oraz Śląska Organizacja Turystyczna – zaprosiły tym razem na promenadę Areny Zabrze.

XVI edycja Festiwalu "Śląskie Smaki"

– Idea Festiwalu „Śląskie Smaki” jest niezmienna od kilkunastu lat. Wydarzenie to ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych – komentował Adam Wawoczny, prezes zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej. – Charakterystyczne jest to, że kuchnia będąca niezwykle tradycyjną, zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy życia w stylu slow. Warto zaznaczyć, że tym razem Festiwal „Śląskie Smaki” zagościł w Zabrzu, mieście obchodzącym w tym roku swoje 100-lecie.

XVI edycję Festiwalu „Śląskie Smaki” w imieniu władz Zabrza otwarł oficjalnie Jan Pawluch, dyrektor Biura Prezydenta Miasta w Urzędzie Miejskim w Zabrzu.

Uczestnicy festiwalu (amatorzy, szkoły gastronomiczne i profesjonaliści) walczyli o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w kategorii potrawa regionalna lub potrawa inspirowana tradycją. W konkursie kulinarnym wzięło udział ostatecznie piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.

Poznajcie tegorocznych finalistów! Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy zdobyli:

Kategoria AMATORZY:

  1. Miejsce – KGW Szczerbice (Śląski rosół z lanym ciastem; Karminadle z białą kapustą i ziemniakami z koperkiem; Szpajza cytrynowa)
  2. Miejsce – KGW Popielów Radziejów (Zupa z marchwi na mleku; Śląskie niebo – wieprzowina po śląsku z gałuszkami; Bołla)
  3. Miejsce – Serowarnia Jurajski Koziołek (Zupa z kalarepy; Kasza pęczak z kaszanką i jabłkiem; Śląskie makówki)

Kategoria PROFESJONALIŚCI:

  1. Miejsce – Restauracja Cysterska (Żur na wędzonym króliku/kiełbasa z królika/boczek wędzony/sztamfkartofle/maślanka; Królik w sosie musztardowym/roladka z combrem i żymlokiem w boczku/ciapkapusta/pasternak/skorzonera; Szpajza cytrynowa/rabarbar/sorbet truskawkowy/kruszonka)
  2. Miejsce – Restauracja Dwór Bismarcka (Żur śląski na maślance z białą kiełbasą, Schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty; Beza z mascarpone i agrest)
  3. Miejsce – Restauracja Leśna Perła (Kartoflanka z chipsem z krupnioka; Sauerbraten z dzika, kartofel z fojerki i oberiba na gęsto; Tatar z daniela)

Kategoria SZKOŁY GASTRONOMICZNE:

  1. Miejsce – Gastro Team – Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini (Krem z kalarepy z pesto z lubczyku i prażonymi migdałami; Comber z królika w boczku na krupnioku z sosem z konfiturowanej cebuli z masłem ziołowym i szparagami; Szpajza ala Torcik)
  2. Miejsce – Gryfne Frelki – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach (Krem z oberiby na żurze; Kaczka w buraczkach; Nadziana piękna z Rept)
  3. Miejsce – Team Królowej Jadwigi – ZSP nr 4 w Jaworznie (Tradycyjny żur z jajem poszetowym i chipsami z boczku; Polędwiczki wieprzowe na śliwkowym sosie podawane z czarnymi kluskami i ćwikłą z chrzanem; Tartaletka z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami)

Festiwal jak zawsze był okazją do spotkania się gastronomicznych reprezentantów różnych regionów województwa. Można było zakosztować kuchni beskidzkiej, jurajskiej, a także lokalnych produktów z województwa śląskiego prosto od ich producentów. Nie zabrakło też regionalnych dań serwowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”.

Podczas trwania imprezy odbyły się też dwa pokazy kulinarne przygotowane przez Pascala Brodnickiego oraz Remigiusza Rączkę. Chętni mogli skosztować potraw przygotowanych przez tych znakomitych kucharzy.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zabrze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również