Wiadomości z Zabrza

Proste przepisy na szybkie i smaczne obiady

  • Dodano: 2019-07-23 10:45, aktualizacja: 2021-06-14 06:56

Zapewne niejeden z nas już w trakcie powrotu z pracy lub szkoły rozmyśla nad tym, co dziś zje na obiad. Niektórzy z nas są szczęściarzami i w domach czeka na nich ktoś np. żona lub mąż, którzy przygotowują nam pyszny posiłek. Wtedy takie rozmyślania to całkowita przyjemność, gdyż niezależnie od tego czy się sprawdzą, czy nie - przyjdziemy do domu i zjemy to na co mamy ochotę. Wielu z nas jednak skazanych jest na samodzielne przygotowywanie sobie posiłków. Jak wiemy, nie zawsze jest to proste, a już na pewno szybkie, więc narastający głód i zmęczenie po całym dniu popycha nas do wygodnego zamówienia obiadu z dowozem lub skierowaniu się do najbliższego fast fooda lub chińczyka.

Naucz się robić szybkie i smaczne obiady samemu!

Jeśli nie masz zbyt dużego doświadczenia w gastronomii, a twoje dotychczasowe osiągnięcia w kwestii robienia obiadów ograniczają się do dań z proszku lub makaronu z keczupem - nie martw się, dla Ciebie też jest nadzieja. Gotowanie potraw bardziej złożonych niż woda i proszek często nas przeraża. Trzeba zakupić odpowiednie półprodukty, czasem obrać warzywa, zagotować wodę, doprawić mięso i wykona jeszcze kilka innych czynności, a na koniec oczywiście pozmywać! Zgoda, to przyprawia o niepewność, szczególnie mało doświadczonych kucharzy, jednak praktyka czyni mistrza, a jeśli nauczysz się jak ułatwiać pewne czynności w kuchni, z pewnością dojdziesz szybko do wprawy i przygotowanie smacznego obiadu nie będzie już dla Ciebie wyzwaniem, a przyjemnością. Pamiętaj również, że gotowanie w domu zawsze jest tańsze niż korzystanie z restauracji itd. 

Jak poprawić swoją technikę przygotowywania posiłków?

Zacznij od zmiany sposobu robienia zakupów. Nie wiedzieć czemu, mamy tendencję do robienia zakupów codziennie, akurat tego czego potrzebujemy na ten moment. Gdyby wpleść trochę więcej wyobraźni w tą prozaiczną czynność, moglibyśmy być zaskoczeni efektami. Wystarczy zrobić zakupy raz w tygodniu, za kwotę jednorazowo większą i mamy spokój na cały tydzień. Oszczędzamy czas i pieniądze! Druga sprawa to wybór odpowiednich potraw do przygotowywania. Na początek lepiej zacząć od czegoś prostego, by praktykować swoje zdolności manualne i nie zrazić się do gotowania. Proste przepisy na obiad to porada dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią. Z czasem pojawią się w naszej księdze przepisów coraz bardziej skomplikowane i złożone pozycje, lecz nie myślmy o tym od razu. Lepiej nauczyć się robić dwie, trzy proste potrawy do perfekcji i potem je ulepszać i urozmaicać, niż od razu próbować wykuć całą książkę kucharska na blachę, gdzie połowy składników w trakcie gotowania pozapominamy, albo wykonamy źle jakiś krok i całość wyjdzie nam 'do chrzanu'.
Gotowanie samemu to również świetna rozrywka i oszczędność, a do tego dochodzi poczucie, że jesteśmy samodzielni i poradzimy sobie w każdej, nawet najgłodniejszej sytuacji ;)

Artykuł został przygotowany we współpracy z portalem SPOKEO.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zabrze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.